Kevättä ja kesää sisustukseen
Kevät on jo pitkällä ja kohta käännetään lehti kesän puolelle, tarkoittaen, että kohta alkaa olla päivittäin jo niin lämmintä, että voidaan alkaa puhua kesän alkaneen. Samalla kun valo on lisääntynyt ja toimet pihoissa aktivoituneet on valo paljastanut myös asuntojen sisällä taas lisätarpeita, ja monissa on tapahtunut uuden projektin tarpeen löytyminen – eli nyt tarvitaan ideoita kesäsisustukseen.
Valaistuksesta liikkeelle
Monesti uudet ideat lähtevätkin liikkeelle näin keväisin, kun lisääntyvä valo saa meidät aktiivisemmiksi. Mutta valoa tarvitaan talvellekin, illoille ja muuten pimeisiin hetkiin, joten valaistuksesta on hyvä aloittaa jokainen uusi sisustusideointi. Normann Copenhagen on tanskalainen valaisintalo, joka on tuottanut meille idearikkaita valaisinmalleja tämän 2000-luvun. Yritys kyllä perustettiin jo 1999, mutta se varsinaisesti pääsi käyntiin omien mallien kanssa sitten vuonna 2002, ja nykyään tarjolla on mitä erikoisempia ja mielenkiintoisia valaisia niin ripustukseen, seinille kuin pöydillekin.
Liian usein unohdamme valaistuksen merkityksen ideoinnissa, ja siksi joskus ainakin kannattaa aloittaa suunnittelu nimenomaan siitä, varsinkin kun tarjolla on niin paljon erilaisia mahdollisuuksia. Eikä vain valaisimia, mutta myös itse valoa, eli polttimoiden ominaisuuksia.
Valo ja polttimot
Jos haluat ensin kuitenkin opiskella ihan perusasioita, niin kannattaa miettiä aluksi, mitä tilassa on tarkoitus tehdä. On se tila sitten työtila, harrastetila tai vain lepotila, on jokaiselle löydettävissä omanlaisensa valaistus. Esimerkiksi työtilassa on riittävä yleisvalaistus, jonka voimakkuus on vähintään 200 luksia, jos siellä työskennellään jatkuvasti. Ja esimerkiksi yleisvalon määräksi on sisätiloissa suositeltu 100 lumenia per neliö!
Lumen on siis valovirran mittari ja sillä kerrotaan lamppujen tuottaman valon määrä. Ennen puhuttiin kilowateista, mutta ne kertovat enemmänkin valon sähkönkulutuksen ja 50 wattinen hehkulamppu tuotti keskimäärin 800 lumenia.Valoissa on myös värikoodit, jotka useimmiten kerrotaan kelvineinä. Esimerkiksi 2700 K on hehkulampun sävyinen, lämmin valkoinen kun taas 4000 K on neutraali valkoinen valo. Päivänvalolamput ovat vastaavasti kylmän valkoisia ja 5000 Kelviniä.
Jos sinusta tuntuu, että nämä asiat ovat monimutkaisia, suosittelemme aluksi sisustusliikkeessä tai valaisinliikkeessä vierailua ja asiantuntijalta kysymistä. Perusasiat ovat yksinkertaisia, mutta erot ovat helpompia nähdä liikkeessä todellisessa ympäristössä kuin vain kuvitella lukemaansa. Millainen on kovaa ja millainen lämmintä valoa, sen huomaat parhaiten testaamalla eri lamppuja ja valaisia liikkeessä. Muista, että seinien pinnat ja niiden värit kuin myös huonekalut sekä imevät että heijastavat valoa – sekin kannattaa ottaa huomioon valaistusta mietittäessä.
Muista myös lamppujen kanssa nämä asiat
Lamppua ja valoja miettiessä eri paikkoihin kannattaa muistaa, että lampputyyppejä ovat: ledilamput, led-älylamput, energiansäästölamput, halogeenilamput sekä loisteputket ja LED-valoputket. Lamppujen ominaisuuksista voi taas opetella halutessaan sellaiset asiat kuin lumenit, kelvinit sekä värintoistokyvyn, valaistusvoimakkuuden sekä valovoiman! Ja mikäli teetät sähkötöitä, älä tee niitä itse, vaan käytä oikeata sähkömiestä, nimittäin jos sinulla ei ole ammattiosaamista ja teet itse sähkötyöt ja jotain sattuu, vakuutus ei luonnollisestikaan sitten korvaa tuhoja.
Valaistus ja viihtyvyys
Ennen lähdettiin monesti sisustuksessa toiminnallisuus edellä ja vähemmän ajateltiin sitä, miten tilassa viihtyy ja miltä se esteettisesti näyttää. Sen jälkeen tuli vaihe missä mentiin estetiikka edellä ja toiminnallisuus ja käytännöllisyys unohtuivat – mikä sitten on oikein? Oikea tapa edetä on se, mistä itse pidät. Suunnittele sellainen sisustus tai muokkaa olemassa olevaa siten, kuin itse sitä haluat. Muista, että omassa sisustuksessa ei ole oikeasti oikeita tai vääriä vaihtoehtoja. On vaihtoehtoja, joista et pidä, ja vaihtoehtoja, joista pidät. Eikö sisustuksesi kannata siis edetä sen positiivisen kautta, eli sitä linjaa, mistä pidät?